Oldenzaal wordt steeds mooier
Herinrichting St. Plechelmusplein
Het St. Plechelmusplein in Oldenzaal moet ‘het mooiste plein van Twente’ worden. Onder dat motto heeft het bureau B+B Stedebouw en Landschapsarchitectuur uit Amsterdam een ontwerp-herinrichtingsplan gemaakt voor het plein. Het schetsontwerp van B+B Stedebouw en Landschapsarchitectuur omvat het openbare gebied rondom de St. Plechelmusbasiliek en het oude stadhuis en sluit aan op het historische karakter van beide gebouwen. Eerder is al besloten dat de parkeerplaatsen op het plein komen te vervallen. In het herinrichtingsplan van B+B Stedebouw ontstaat er een grote open pleinruimte waarin de basiliek centraal staat. Bijzonder is een patroon in de verharding dat is geïnspireerd op de glas-in-loodramen van de basiliek.
 De voorstellen voor de herinrichting van het St. Plechelmusplein zijn besproken met het bestuur van de kerk, belangenverenigingen de eigenaar van het ‘oude’ stadhuis en vertegenwoordigers van politie en brandweer. Net als de gemeentelijke monumentencommissie en marktcommissie reageerden zij positief.

Het voornemen is om na de carnaval van 2009 met de uitvoering te beginnen. In het voorjaar van 2010 is het plein dan gereed.
De herinrichting van het Plechelmusplein is onderdeel van het nog op te stellen Masterplan voor de Binnenstad. De totale kosten zijn geraamd op 2,5 miljoen euro en opgenomen in de perspectiefnota van 2008 en 2009.